Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 08:43

Εκπτώσεις από τη Δευτέρα: Ικανοποίηση στην Καλαμάτα για το τζίρο του 2017 

 

 

Πρεμιέρα κάνουν αυτήν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις, και ήδη διαδικτυακά καταστήματα αλλά και εμπορικά της Καλαμάτας ξεκίνησαν τις προ-εκπτώσεις σε ποσοστό που φτάνει και το 50%.

Ενας λόγος γι' αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, είναι ότι τα μαγαζιά δεν δούλεψαν όπως θα περίμεναν μέσα στις γιορτές. Ετσι αναμένεται και φέτος τα ποσοστά εκπτώσεων να κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα με το “καλημέρα”, για να πέσει ζεστό χρήμα στα ταμεία. 

Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος θα κρατήσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά την Κυριακή 14 του μήνα, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. 

Η Λίλιαν Ψηλάκη δηλώνει ευχαριστημένη σε γενικές γραμμές από την χρονιά που πέρασε, καθώς όπως λέει ήταν η πρώτη χρονιά -από το 2009 που ξεκίνησε η ύφεση στην αγορά- που δεν σημειώθηκε πτώση του τζίρου. Εξαίρεση, “ο Δεκέμβριος που δεν ήταν πολύ καλός μήνας: ό,τι δουλέψαμε ήταν μια εβδομάδα μέσα στις γιορτές”, σημειώνει. Και προσθέτει πως δικαιολογημένα η αγορά κινήθηκε υποτονικά αφού “ο κόσμος είχε πολλές υποχρεώσεις να πληρώσει στο τέλος του χρόνου, κι έτσι έπαιρνε τα απαραίτητα για το τραπέζι του ενώ ό,τι περίσσεψε πήγε για τις ανάγκες των παιδιών”. Γι’ αυτό η ίδια πιστεύει ότι οι χειμερινές εκπτώσεις και φέτος “θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, για να μπορέσουν οι καταστηματάρχες να καλύψουν τη χασούρα, να αυξήσουν τους τζίρους και να ζεσταθούν λίγο τα ταμεία τους”. 

Κλείνοντας η Λ. Ψηλάκη υπενθυμίζει ότι ο νόμος προβλέπει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, αφήνοντας την απόφαση στον κάθε καταστηματάρχη για το αν θα ανοίξει το μαγαζί του. 

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου και  αναφέρει ακόμα ότι “την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 π.μ. έως 8 μ.μ.”. 

Ν.Κ.